Onko mielessäsi kaappikellon valmistus tai vanhojen huonekalujen entisöinti?

Valmistusohjeet, työpiirustukset sekä käytännönläheinen opetus tilauksesta – monipuolisesti palvellen!


Kaappikello luo tikityksellään rauhallisen ja kodikkaan tunnelman niin tupaan kuin olohuoneeseenkin. Se on näyttävä elementti, joka kulkee sukupolvelta toiselle. Kaappikellon voi yhdistää nykyaikaiseen sisustukseen sekä talonpoikaisrokokoo -kalustoon. T.M.P. Työ- ja mallipiirustus toimisto A. Järvimäen kattavat tiedot ja taidot ovat nyt saatavilla valmistusohjeineen, työpiirustuksineen sekä asiantuntijapalveluineen.

Tilaa rokokootyylisen kellokaapin valmistusohjeet ja työpiirustus

Opettaminen, entisöinti ja kaappikellot elämäntyönä

Olen Arto Järvimäki ja olen toiminut kansalaisopiston opettajana vuodesta 1979 lähtien. Pitämäni kurssit ovat keskittyneet vanhojen huonekalujen entisöintiin sekä kellokaapin valmistukseen. Koulutukseltani olen puuseppä, puuteknikko, erikoisverhoilija, erikoismaalari sekä kansalaisopiston tuntiopettaja.


Valmis oppimateriaali kellokaapin rakentamisesta puuttui, joten kokosin vuosien varrella kertyneet kysymykset ja haasteet yhdeksi kirjaseksi. Kiitokset niille, jotka ovat valmistaneet kellokaapin ohjeitteni perustella itsenäisesti tai kansalaisopistojen kursseilla eri puolilla Suomea.

Lattiakellot ja kaappikellot

"Ei kaikki kaappikellot ole könnilöisiä, vaikka kellotaulussa lukisikin könni."

Eri puolilla Suomea ja erilaisilla kaappikelloilla on omat nimityksensä. Etelä-Pohjanmaalla kaappikelloa kutsutaan usein könninkelloksi, könniläiseksi tai morsius- tai mamsellikelloksi. Kellokaapiksi kutsutaan lattiakellon runkoa. Kun siihen lisätään kellokoneisto, siitä muodostuu kaappikello.

Suomeen kaappikellot rantautuivat jo 1700-luvulla. Vuosisatojen ajan kelloja rakennettiin kelloseppien toimesta. Vaikka kaappikellojen määrä ajan kuluessa lisääntyi, niin ne olivat silti tärkeitä ja arvokkaita kodin esineitä, jotka rytmittivät päivän kulkua. Kaappikello koki uuden tulemisen, kun kansalaisopistojen kurssien myötä monet halusivat mummolan tuttua tunnelmaa koteihinsa kaappikellon muodossa.

Tällöin virisi myös keskustelu, mikä on aito könninkello. Aito könninkello on mielestäni silloin, kun perimätiedon perusteella tiedetään, että se on Könnin mestarien itse tekemä, niin koneisto, kellokaappi kuin maalauskin. Mestarit loivat oman muodon ja mitoitustyylin kellokaapille, jota muotoperinnettä jatkoivat Könnin-koulukunnan kellonrakentajat ja puusepät. Könnin mestareilla oli omia puuverstaita, joissa myös puusepät ja oppipojat tekivät monenlaisia tarvekaluja huonekaluista kärryihin. Maalauksen tekivät itse mestarit tai heidän opettamansa maalarit.

Kaappikellojen muoto ja tyyli vaihteli rokokoosta empireen. Kaappikellojen tekoperinnettä jatkoivat oppipojat ja heidän oppipoikansa. He kutsuivat tekemiään kelloja könniläisiksi ja jatkoivat kellojen tekoa omalla nimellään aina 1900-luvulle asti, esim. Alfred Niemistö Kauhajoki.

Tilaa oppimateriaalia tai "kellomestari" paikan päälle!

T.M.P. Työ- ja mallipiirustus toimisto A. Järvimäki palvelee mielellään. Päätuotteena ovat rokokootyylisen kellokaapin valmistusohjeet sekä erilaiset työpiirustukset. Tilaa ohjeet kotiin toimitettuna esimerkiksi Seinäjoen, Jyväskylän, Porin, Oulun, Kuopion, pääkaupunkiseudun ja Tampereen alueille. Lisäksi Arto voi tulla kertomaan kellokaapin rakentamisesta sekä erityispiirteistä. Tämä voi olla esimerkiksi ryhmille kansalaisopistojen kanssa yhdessä toteutettuna.

Katso yhteystiedot

Nousiko mieleesi kysymyksiä? Jätä yhteystietosi, otan sinuun yhteyttä!

Kysy lisää palveluistani, pyydä tarjous työstä tai anna palautetta. Palaan asiaan mahdollisimman pian.

* Pakolliset kentät

Minulle saa jatkossa lähettää tarjouksia ja informaatiota.